SO HOUSE_2019

1/15

revealing the evidence

Confrontation with the reality of these ruins was always a confrontation seeped in memories. Memories of a place where the raw matter it is constituted of - the rock, the valley and the mountain - shows evident expression, provoking a game of fine balance between place, matter, light and shadow.


We found light that dripped down the stone walls defining spaces separated only by rows of stacked rock. In each fissure, in each wrinkle, a soft balance between light and shadow.


Standing before this scenery, the exercise consisted in finding the most natural way to connect ruins and spaces, simultaneosly defining future possibilities for links between the interior and the exterior. Where decisions were concerned, we chose to rehabilitate pre-existing volumes and introduce a new connecting element.


The answer is given by the almost immediate decision to join together the pre-existing elements. This gesture, deeply connected to the terrain along the pendente – connects the two sections facing west, forming an exterior courtyard adorned with a centenary olive tree.


This project builds a space that runs through the ruins, uniting them and revealing the obvious functional relationship between the house’s programatic areas, simultaneosly diferentiating the possibilities for enhabiting the exterior space. It expresses its temporality through the antagonism of matter in its relationship with pre-existing elements.

technical data:

author_ Paulo Henrique Durão collaboration_ Inês Belmarço, Inês Oliveira, João Ricardo Dias, João Gil Antunes, Marta Santos client_ private  project_ 2015 construction_ 2016-2017 location_ Porto de Mós, Portugal structure_ Pedro Viegas, Engineer.